Interview met bewoner Taede Yntema over de Elfstedenwijk

Taede Yntema woont samen met zijn vrouw en hun zoontje van 5 al drie jaar met plezier in de Elfstedenwijk. Twee jaar geleden is hun dochtertje hier geboren. Voordat Taede en zijn vrouw een woning kochten in de Elfstedenwijk, woonden ze al in Franeker. “Een fijne stad, die van alle gemakken is voorzien.” Ze woonden in het centrum, maar de voorkeur voor Taede en zijn vrouw ging uit naar een nieuwbouwwoning. Hij wilde graag zelf de installatie aanleggen en alles van a tot z invullen.

Volgens Taede is de Elfstedenwijk een echte nieuwbouwwijk met verschillend aanbod, zowel in de vrije sector als seriebouw. “De wijk heeft een landschappelijk karakter met mooi uitzicht over de Friese weilanden.” Het contact met de buren in de winter is minder, omdat iedereen dan veel binnen leeft. In de zomer, wanneer iedereen buiten in de tuin bezig is, is er wel veel contact. “Samen met de andere jonge gezinnen proberen we de wijk er netjes uit te laten zien.” Taede geeft aan dat oudere bewoners ook welkom zijn; alles past bij elkaar in de Elfstedenwijk.

 

In de Elfstedenwijk wonen veel jonge gezinnen. Omdat de wijk nog deels in aanbouw is, is iedereen enthousiast om er iets moois van te maken. “Saamhorigheid is belangrijk in de buurt.” Daarnaast is de ligging van de Elfstedenwijk volgens Taede uniek: nabij het centrum van Franeker en toch heerlijk landelijk met prachtige uitzichten! Het water in de wijk is een pluspunt in de wijk, al hecht Taede hier persoonlijk minder waarde aan.  “De mensen die aan het water wonen, zwemmen daar ’s zomers!”

 

Taede geeft voor zijn werk adviezen op het gebied van duurzaamheid. Het duurzame karakter van een nieuwbouwwoning trok Taede dan ook erg aan. “Nieuwbouw wordt tegenwoordig goed geïsoleerd.” Naast een goede isolatie, heeft Taede de woning afgemaakt met zonnepanelen en een warmtepomp. Ook is de woning gasloos gebouwd, terwijl dat toen nog niet verplicht was.

 

Op het moment van kopen van de woning, woonde Taede met gezin in een huurwoning in Franeker. Ze konden hierdoor snel beslissen en schakelen. “We hebben ons ingeschreven op onze favoriete woning en kregen deze ook toegewezen!” Kort daarna werd de bouw gestart. Het contact met de makelaar en aannemer vond Taede ook prettig verlopen. De woning is op tijd afgeleverd omdat de aannemer zich hield aan de gemaakte afspraken. “We hebben ervoor gekozen om alles redelijk kaal op te laten leveren, zodat ik alles zelf af kon maken.”

 

Als je op zoek bent naar een woning aan het water, in de natuur en toch nabij het centrum, is de Elfstedenwijk de perfecte plek! “Het is nieuwbouw, maar aangezien elke straat bij oplevering direct aangekleed wordt, woon je hier niet een bouwput.” De droom van Taede en zijn buurtbewoners is meer speeltoestellen in de wijk voor kinderen. En hopelijk op termijn een school. “Dat zou fantastisch zijn!”

+
Nieuwbouwplannen? En wil je inspiratie opdoen voor het bouwen van je droomhuis? Bezoek dan één van onze evenementen!